Achtergrondinformatie: het belang van meditatie

Vanaf onze geboorte wordt onze aandacht naar buiten getrokken. We maken contact met onze ouders voor voedsel, warmte en veiligheid. We gaan naar school en maken vriendjes. We zijn intensief bezig met leren en richten onze energie op onze geestelijke taken in het hoofd.
Tijdens de volwassenheid gaan we mee in onze 24-uurs-maatschappij. En dan komen we er op een gegeven moment achter dat we onszelf zijn vergeten. We kennen de buitenwereld en kunnen meedoen in het snelle leven om ons heen. We hebben materiële welvaart en lichamelijk welbehagen, maar dit leidt niet automatisch tot innerlijke vrede en geluk.

auraHet is belangrijk om ons ook naar binnen te richten. Wie ben ik eigenlijk? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Hoe ga ik met emoties om? Welke invloed hebben mijn gedachten op mijn manier van leven? Hoor ik een innerlijke stem? En als dat zo is, kan ik daar dan eens wat vaker naar luisteren? Wat betekent spiritualiteit voor mij? Wat heb ik nodig om innerlijke vrede te ervaren?
Nu hoef je niet direct op al deze vragen een antwoord klaar te hebben. Misschien kun je het tijdens een meditatie eens vanuit het ‘niets’ omhoog laten borrelen. Er komt wat komt, alles is goed.

Meditatie is belangrijk voor een goede gezondheid en heeft een positief effect op het geestelijk en lichamelijk welzijn. Het geeft je een innerlijke rust, die bij je blijft tijdens de drukke bezigheden van alledag. Je zult merken dat je houding steeds gemoedelijker wordt en je lichaam minder snel in de stress schiet. Je kunt beter voelen wat voor jou belangrijk is.

Er zijn verschillende vormen van meditatie. Ze zijn allemaal gericht op het stopzetten van je eeuwige gedachtenstroom. In het begin is dit erg moeilijk, er is altijd wel iets te ‘denken’. Maar na een tijdje oefenen lukt het je om heel eventjes een stil momentje in jezelf te ervaren. Dit momentje kan zich uitbreiden waardoor je steeds meer rust en ontspanning zult ervaren. Het zal je na een tijdje een innerlijk gevoel van vrede en geluk geven en dat is heel fijn. Om zelf de discipline te hebben om door te zetten als je zelfstandig begint met mediteren is best lastig. Overal in het land zijn meditatietrainingen, waarbij je in een groep met elkaar oefent. Het is fijn om met elkaar te mediteren, er ontstaat een hele rustige energie in de ruimte waar je bij elkaar bent en dat helpt om tijdens het mediteren steeds gemakkelijker de stilte in jezelf te ervaren en zo jezelf weer te ontdekken.

Je kunt 'leren mediteren' invoeren bij Google, dan krijg je allerlei sites met meditatiecursussen. Er is er vast wel ÚÚn bij jou in de buurt.

<<< Vorige

praktijkjaro.nl | Spirituele begeleiding door Yvette de Koster | Sowetostraat 25 | 2033 CX Haarlem | 023 - 844 3130 | info@praktijkjaro.nl