Achtergrondinformatie: meer over de meridianen en EHBO-punten

meridianenVolgens de Chinese energetica stroomt de energie van alle 12 organen door het lichaam in energiebanen. Deze banen worden de meridianen genoemd.

Er zijn 12 hoofdmeridianen. Elke meridiaan staat in verbinding met een orgaan, maar beïnvloedt ook bepaalde emoties, de smaak en allerlei andere processen in het lichaam.

Naast deze 12 zijn er nog 2 meridianen; één aan de voorzijde (Yin-energie) en één aan de achterzijde (Yang-energie) van het lichaam.

In de energiedoorstroming van deze meridianen kunnen stagnaties ontstaan of kan er juist teveel doorstroming zijn. Dit kan resulteren in allerlei lichamelijke kwalen, geestelijke - en/of emotionele problemen.

 

niermeridiaan


Op de meridianen liggen allerlei punten waar de energiestroom van deze meridiaan sterk te beïnvloeden is.
De acupunctuur uit de Chinese leer kent 365 van die punten.
Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage die is afgeleid van de oorspronkelijke Chinese energetica en kent dezelfde punten. Met een gedoseerde druk van de vingers kun je lichamelijke klachten verlichten en bestrijden. Enkele van deze punten worden in de therapeutic healing gebruikt en worden EHBO-punten genoemd.

 

afb. De niermeridiaan en de bijbehorende acupunctuurpunten.

<<< Vorige

praktijkjaro.nl | Spirituele begeleiding door Yvette de Koster | Sowetostraat 25 | 2033 CX Haarlem | 023 - 844 3130 | info@praktijkjaro.nl